Preverbale Logopedie

De behandeling van eet- en drinkproblemen en/of slikstoornissen bij baby’s en jonge kinderen van 0-2 jaar wordt preverbale logopedie (of prelogopedie) genoemd.

Indicaties voor preverbale logopedie:

  • Problemen bij het drinken uit de fles; Er kan een medische oorzaak zijn, waardoor er problemen zijn bij het leren van de juiste drinktechniek, bijvoorbeeld schisis, Syndroom van Down, reflus of prematuriteit. Problemen die we kunnen zien zijn: slordig drinken, melk verlies/knoeien, klakken met de tong, verslikken, spugen, onrust tijdens het drinken of te weinig drinken. Er worden adviezen gegeven die zich richten op het aanpassen van de voedingshouding en/of het materiaal (fles/speen) en aanvullende tips. Indien er mogelijk sprake is van een (te) strak tongriempje en/of lipbandje wordt ook hier onderzoek naar gedaan. We gebruiken hiervoor het onderzoek volgens Hazelbaker.
  • Flesweigeren/flesonkunde of flesaversie; Borstgevoede baby’s kunnen problemen hebben bij het leren drinken uit de fles. Kijk hier voor meer informatie over flesweigeren bij borstgevoede baby’s en de behandeling. Het kan ook zo zijn dat een baby een aversie (negatieve associatie) tegen de fles lijkt te hebben opgebouwd. Dit kan veel onrust geven bij ouders en baby. We kijken samen hoe we de voedingen weer plezierig kunnen laten verlopen.
  • Problemen bij de lepelvoeding; Baby’s doen er gemiddeld 5-6 weken over om goed te leren eten van de lepel. Problemen die op kunnen treden zijn; kokhalzen, lepelweigeren, spugen of het kind doet er lang over om te leren eten van de lepel. Wij geven adviezen om de techniek bij de lepelvoeding te verbeteren.
  • Problemen bij het kauwen; Soms zien we dat baby’s/jonge kinderen een nog onvoldoende ontwikkelde kauwtechniek hebben, waardoor ze zich verslikken, kokhalzen of de voeding met de tong naar voren duwen. We kijken dan goed naar de kauwontwikkeling en geven adviezen aan de ouders om het leren kauwen te oefenen.
  • Problemen bij het leren drinken uit een open beker; Baby’s van 9-10 maanden kunnen al goed uit een open bekertje leren drinken. Daar is wel veel oefening voor nodig. Als zij zich blijven verslikken of de beker weigeren, kunnen adviezen gegeven worden om het leren drinken te trainen.
  • Overmatig speekselverlies (kwijlen); De meeste baby’s/jonge kinderen hebben een periode waarbij er sprake is van kwijlen. Als het kwijlen niet minder (of juist erger) wordt of ouders zich hierover zorgen maken, kan onderzoek gedaan worden naar de mondmotoriek en de ernst van het kwijlen. Indien nodig kan advisering en/of behandeling volgen.

Afbeelding van www.nvpl.nl

Onderzoek en behandeling
We nemen uitgebreid de tijd voor intake en onderzoek om een goed beeld te vormen van het kind, de problematiek en de omgeving. Samenwerking met ouders is belangrijk, ouders brengen veel tijd met hun kind door en kennen hun kind het beste. Samen met ouders wordt een passend behandelplan opgesteld.

Verwijzing
Wij vragen voor preverbale logopedie altijd een verwijsbrief van de jeugdarts, kinderarts of huisarts. Dit is belangrijk, omdat eerst nagegaan moet worden of er geen onderliggende medische problemen zijn die de moeilijkheden in het mondgebied veroorzaken.

Logopedist
Bregje Hollanders is geregistreerd preverbaal logopedist bij ons in de praktijk.
Klik op onderstaand logo voor meer informatie over preverbale logopedie.